Pin It

OCEANS I CONTINENTS

Formació dels continentsBy Rob984 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Fa uns 250 milions d’anys hi havia un sol continent, anomenat Pangea. Aquest s’ha anat dividint i separant fins la forma actual. El fet que les formes d’Amèrica i Àfrica encaixen reforça aquesta teoria de la deriva continental. De fet, sembla que els continents estan en moviment: Àfrica i Amèrica es separen alguns centímetres cada any.

Els continents

Un continent és una vasta extensió de terra emergida amb fronteres usualment delimitades per accidents del relleu. Com la definició de continent és poc clara i ha portat a l’existència de diferents models amb diferent nombre de continents, variant de quatre a set, nosaltres estudiarem el model que parla de 6 continents:

Africa (orthographic projection)

Àfrica

És el tercer continent més gran del món. Està unit a l'Àsia per l'istme de Suez i l'envolta l'oceà Índic a l'est, l'oceà Atlàntic a l’oest i la mar Mediterrània al nord, que el separa d'Europa

Asia (orthographic projection)Àsia

És el continent més gran i més poblat del planeta, i la part més extensa del supercontinent d'Euràsia. Limita al nord amb l'oceà Àrtic, a l'est amb l'estret de Bering la separa d'Amèrica i l'Pacífic, al sud amb l'Índic i a l'oest amb la mar Roja, l'istme de Suez (que la separa de l'Àfrica), un tram de la Mediterrània, i, separant-la d'Europa, l'estret dels Dardanels, la mar de Màrmara i el Bòsfor, la mar Negra, les serralades del Caucas i els Urals i la mar Càspia.

Americas (orthographic projection)Amèrica

També anomenat el Nou Món, limita al nord amb l'oceà Glacial Àrtic, a l'est amb l'Atlàntic i a l'oest amb el Pacífic. A l'extrem nord-oest, l'estret de Bering la separa d'Àsia. L'Amèrica del Nord i Central està separada de Sud-amèrica per l'istme de Panamà.

  cdEuropa

És el segon continent més xicotet del món en àrea de superfície. Compren els territoris del supercontinent eurasiàtic que s'estenen a l'oest de la serralada dels Urals fins a l'oceà Atlàntic, i al nord de les muntanyes més meridionals del Caucas, la mar Negra, el Bòsfor, la mar de Màrmara, l'estret dels Dardanels i la Egea,. més enllà la Mar Mediterrània i l'estret de Gibraltar el separa d’Àfrica.

Australia (orthographic projection)Oceania

És la part del món formada pel continent australià –situat entre els oceans Índic, Antàrtic i Pacífic– i per la multitud d'illes que hi ha escampades en aquest darrer oceà. És el continent de menor extensió, tot i que, si es compten les seves dimensions oceàniques, cobreix prop del 35% de la superfície total del planeta. Es troba gairebé completament en l'hemisferi sud, travessada per l'Equador i la línia internacional de canvi de data.

Antarctica (orthographic projection)Antàrtida

 És el continent més austral de la Terra, on s'hi ubica el Pol Sud. Situat en la regió antàrtica de l'hemisferi sud, gairebé en la seva totalitat queda al sud del Cercle polar antàrtic, tot envoltat per l'oceà És el continent més fred, sec i ventós, i és el més elevat del món, amb una alçada mitjana de 2.000 metres sobre el nivell del mar. L'Antàrtida es considera un desert, amb precipitacions anuals de només 200 mm al llarg de la costa i molt més baixes a l'interior. No hi ha éssers humans residint-hi de manera permanent.

ELS OCEANS

continentsandoceansEls oceans són grans extensions d’aigua que banyen més d’un continent, mentre que les mars són extensions menors d’aigua en contacte amb les zones continentals. Els oceans són cinc:

Oceà Atlàntic que banya Europa, Àfrica i Amèrica

Oceà Pacífic el més extens, que banya Amèrica, Àsia i Oceania

Oceà Índic, entre Àfrica i Àsia

Oceà Glacial Àrtic, al pol nord

Oceà Glacial Antàrtic, al pol sud

 Joc Continents i Oceans